Artikelpromotie
Image default
Bedrijven

De koffie van vandaag

De koffie van vandaag

Miljoenen mensen drinken dagelijks koffie. Of het nu aan de ontbijttafel is of op het werk Het lijkt onderhand een ritueel te zijn om morgens even lekker een bakkie te doen. Maar waar komt dat bakkie vandaan? In deze blog kom je erachter waar koffie vandaan komt en hoe koffie is geworden als we het vandaag de dag kennen.

De geschiedenis van koffie

Koffie werd voor het eerst ontdekt in Ethiopië in rond de 11e eeuw. Pas in de 15e eeuw verkocht Ethiopië haar koffie aan Yemen. Via het Arabische rijk verspreidde koffie zich verder. Hierdoor zagen steeds meer Arabische landen koffiehuizen wat de aandacht trok van het Ottomaanse (Turkse) rijk. Hier ging de verspreiding van koffie niet zonder slag of stoot. Velen beweerde namelijk dat koffie slecht was door de energie gevende werking van cafeïne. Mensen vergeleken het met bijvoorbeeld alcohol. Koffie zou slecht voor je zijn. Hier was de Turkse sultan het niet mee eens. Hij vond het effect van koffie minimaal. Koffie drinken bleef dus legaal en verspreide zich verder. Dit keer naar Europa. Wenen, Frankrijk, Portugal maar ook Nederland kreeg te maken met koffie. Echter handelde Portugal hier het beste mee. Zij bouwden hun plantages in Zuid-Amerika. De plantages in Zuid-Amerika behoren nog steeds tot de grootste plantages van de wereld. Ongeveer 38% van alle koffiebonen zijn afkomstig uit Zuid-Amerika.

Van boon tot product

Koffiebonen zijn afkomstig van een koffieplant. Er zijn wel ruim 125 verschillende soorten koffie planten. Deze koffieplanten lijken op struiken waar vruchten aan groeien. In de vruchten van koffieplanten bevinden zich de koffiebonen. Deze bonen zijn oorspronkelijk groen en worden pas bruin als ze gebrand zijn. Dit gebeurt bij een temperatuur van 200 graden. Vervolgens worden de bonen gesorteerd op kleur. De duur van het brandingsproces heeft namelijk effect op de smaak van de bonen. Tot slot worden de bonen gemaald en verpakt. Van koffie pads tot Nespresso cups tot ristretto cups, noem ze maar op.