Menu

Hoe werken botbreuken? En hoe helen ze? maart 28, 2018

Wanneer mensen denken aan schroeven komen er verschillende gedachtes op bij de gemiddelde mens, vaak zullen mensen denken aan een doe-het-zelver die bezig is met zijn eigen project. Misschien iemand die houtschroeven gebruikt voor een boomhut of iemand die in een metaaldraaierij werkt. Maar naast deze gemeenschappelijke eigenschappen worden schroeven ook gebruikt in de medische sector, wanneer iemand een botbreuk heeft bijvoorbeeld kan een metalen plaat aan de twee losse botstukken worden vastgemaakt.

Als iemand zijn bot breekt komt er een scheur of volledige breuk tussen de stukken bot van de patiënt, dit kan een lange tijd duren om te helen en kan ook veel last veroorzaken. Vooral botbreuken in de been zijn heel naar, de patiënt kan dan niet lopen en moet vaak op krukken of in een rolstoel. Om de helingstijd de versnellen kan gebruik worden gemaakt van een stuk metaal die in het bot wordt geschroefd, de twee losse stukken bot kunnen dan met behulp van die metalen stang aan elkaar worden geplaatst. Zodra ze geplaatst zijn verloopt de heling veel sneller en heeft de patiënt ook minder kans op een onvolledige heling van de botbreuk.

Helaas is het plaatsen van deze schroeven enorm pijnlijk en daarnaast zijn het geen goedkope schroeven zoals houtschroeven maar dure stainless steel schroeven die enorm lang meegaan. Nadat de botbreuk is geheeld worden de schroeven met de plaat weer uit het been gehaald en kan de patiënt er weer vandoor, nadeel is wel dat nadat de plaat eruit wordt gehaald de been nog steeds pijn doet, ook al is de breuk geheeld, dit kan nog steeds problemen opleveren voor de patiënt en vooral bij ouderen is dit een probleem omdat langdurige pijn veel stress op het lichaam zet en die oude patiënt hier nog meer last van kan krijgen dan de botbreuk zelf.