Menu

Dit is hoe je je minder druk kunt voelen! juni 22, 2021

Ben jij druk en oververmoeid? Heb je geen tijd voor ontspanning? Dan is het goed om te weten dat met kleine aanpassingen er al een duidelijk verschil voor jouzelf kan worden gemaakt.

De schrijver Steven Covey heeft het in het zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ (2007) onder andere over de zogenoemde Cirkel van Betrokkenheid én de Cirkel van Invloed. Je bent bij vele situaties betrokken, maar daar kun je vaak ook invloed op uitoefenen…

In ieders leven heb je vaak te maken met situaties en omstandigheden die je niet zelf creëert, maar waar je wel mee te maken hebt. Covey spreekt hierbij over de zogenaamde Cirkel van Betrokkenheid. Je zult toch je werkafspraken moeten nakomen, je kunt moeilijk het functioneringsgesprek met je leidinggevende annuleren en het is al helemaal onmogelijk om de depressie van je partner op te lossen. Je bent en je blijft erbij betrokken.

De vraag is echter welke invloed je kunt uitoefenen op diezelfde situaties. Het is vaak goed mogelijk om kleine aanpassingen aan te brengen of om hulp te vragen. Je zou bijvoorbeeld prima kunnen vragen om verplaatsing van je functioneringsgesprek in die al zo drukke week en misschien kun je wel een keer een voetbaltraining overslaan in overleg. Hierbij heb je te maken met de ‘Cirkel van Invloed’ volgens Covey. Je oefent namelijk invloed op diezelfde situaties uit nu en creëert voor jouzelf voordelen.

Denk eens na over situaties die jou veel energie kosten en bepaal wat je kunt doen om deze situaties positiever te ervaren. Je hebt vaak veel meer invloed op situaties dan je denkt. Kleine ingrepen kunnen al een groot verschil maken voor jouzelf.

Ook kun je prima mensen om hulp vragen. Vaak denken we dat afspraak ook afspraak is, maar achter die afspraak gaat veelal nog weer een wereld schuil aan mogelijkheden. Bovendien zijn veel mensen bereid om een ander te helpen of mee te denken, als daar om gevraagd wordt. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van kracht! Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je vooraf zou denken.

https://coachrobin.nl/
Reacties uitgeschakeld voor Dit is hoe je je minder druk kunt voelen!

Grafonderhoud verboden! april 11, 2019

Artikelpromotie

Van de Gemeente Oosterhout (NB) mogen nabestaanden het graf van hun dierbare niet langer onderhouden. Tenminste dat dreigt de nieuwe richtlijn te worden op de natuurbegraafplaats in wording. De belangrijkste regel verbiedt onderhoud aan graven en grafmonumenten.

Onderhoud begraafplaats

Het idee is dat alleen grafmonumenten van vergankelijk materiaal geplaatst mogen worden. Alle grafmonumenten op de nieuwe begraafplaats lossen als het ware op in de natuur. De natuur mag het zo snel mogelijk van de mens overnemen is de achterliggende idee.

Klinkt wat weinig respectvol, maar waarschijnlijk zal het verbod om de monumenten te onderhouden voor een deel van de nabestaanden niet als straf worden ervaren. Het onderhouden van een graf kan op den duur een last worden. Als je als nabestaande aan de andere kant van het land woont schiet onderhoud er al snel bij in.

Duurzame grafmonumenten

Vandaar dat veel mensen de voorkeur geven onderhoudsvriendelijke duurzame grafmonumenten. Deze gedenktekens voorzien in een groeiende behoefte sinds de maatschappij steeds mobieler en dynamischer wordt.

RVS grafmonumenten

RVS, Steen, Corten etc. gebruikt men vaak als duurzaam en onderhoudsvrij materiaal. De materialen zijn onderhoudsvrij en erg duurzaam en niet zoals de gemeente Oosterhout wil vergankelijk. Het zijn eerder bijna onvergankelijke materialen: erg goed bestand tegen de tand des tijds. Ze kunnen zelfs als tweedehands grafstenen nog millenia mee!

Vergankelijk

Maar het tegendeel is ook mogelijk: monumenten die snel vergaan en die door de natuur worden verteerd – oplossen in het groen. Dat voorkomt verplicht onderhoud – sterker: onderhoud is hier zelfs verboden!

Vergankelijk materiaal dat daar geschikt voor is komt vaak uit die zelfde natuur: hout, ongebakken klei, bamboe, papier en karton. Veel gebruikt is een herdenkingsboom die dienst doet als gedenkteken

De gemeente Oosterhout wil de natuurlijke begraafplaats gaan inrichten met een overvloed aan planten, bomen en struiken. Men neemt er ruim de tijd voor want en graf wordt uitgegeven voor een minimale periode van vijftig jaar. Gedurende die tijd heeft de natuur genoeg kans om de graven te doen vergaan – natuurlijk op te ruimen.

Kleding overledene

De gemeente worstelt nog welke soorten kisten straks toegestaan zijn. Onduidelijk is ook nog de vraag in welke soort kleding de overledene begraven mag worden. Synthetische stoffen als polyester die onverteerd in de grond achterblijven vermijdt men liever. Wellicht dat de gemeente nog met de eis komt dat de overledene naakt begraven moet worden. 

Oosterhout als eerste nudisten begraafplaats – waar onderhoud verboden is? 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

 

https://www.memorabel.nl
Reacties uitgeschakeld voor Grafonderhoud verboden!