Artikelpromotie
Image default
Woning en Tuin

Zelfvoorzienend tiny house door de tuin: het verhoogde bed

Hoewel de aansluiting op het openbare aan- en afvoersysteem over het algemeen een basisvoorwaarde is voor het verlenen van bouwvergunningen, wordt er in forums uitgebreid gediscussieerd over zelfvoorziening met elektriciteit (bijv. door middel van fotovoltaïsche panelen), wateropslag en composttoiletten.

Bij het lezen van de bijdragen stuit men echter zelden op overwegingen over verdere zelfvoorziening door middel van zelfvoorziening.

Dit kan te wijten zijn aan het feit dat de bouw of aankoop van een Tiny House een toekomstvisie is voor de meeste deelnemers aan de discussie en dat het dagelijkse leven rond het leven in een Tiny House daarom nog geen rol speelt. Een andere reden kan zijn dat de prijs van een tiny house vaak afhankelijk is van de locatie zoals op campings of percelen in recreatiegebieden vanwege het gebrek aan kleine bouwpercelen die zijn aangewezen voor Tiny Houses en er is geen verdere individuele mogelijkheid tot gebruik.

 

Toch vinden wij het de moeite waard (en houden we rekening met het aspect zelfvoorziening en duurzaamheid) om na te denken over de mogelijkheden voor zelfvoorziening vanuit de tuin. Er kan geen sprake zijn van volledige zelfvoorziening met een tuintje rond het tiny house, natuurlijk, maar zelfvoorziening vanuit de tuin is een stap in de richting van “leven met de natuur“, kan af en toe boodschappen doen overbodig maken en ontlast de portemonnee.

We willen daarom wijzen op enkele mogelijkheden om de kleine ruimte te gebruiken voor zelfvoorziening. Omdat het najaar met de vele afval die daar het gevolg van is, het optimale moment is voor het planten van een verhoogd perk, is dit het begin.

 

De constructie van het verhoogde bed

Hoge bedden zijn de ideale manier om uzelf te voorzien van salade en groenten uit uw eigen tuin in een kleine ruimte. De constructie ervan bevordert de vocht- en warmteopslag en leidt zo tot een goede opbrengst en beschermt tegelijkertijd de rug. Direct contact met de bodem is een voordeel (vanwege het contact met bestaande micro-organismen), maar niet noodzakelijk – een verhoogd bed kan dus ook op een terras worden geplaatst. Het is echter belangrijk (op ondoordringbare ondergronden) dat het verhoogde bed goed gedraineerd is – ofwel door een laagje grind of door een lichte helling van het oppervlak – en dat het over het algemeen in een zonnige positie ligt.

 

De wanden van het verhoogde bed zijn meestal gemaakt van (onbehandeld) hout, natuursteen of golfplaten. Na afweging van de duurzaamheids- en kosteneisen hebben we gekozen voor een zo solide mogelijke uitvoering van massief constructiehout (sparrenhout) en voor lariksplaten voor een “ontop”-frame. Massief constructiehout wordt in de regel uit een houtzagerij met een houthandel, een timmerwerkplaats of een houtcentrum in de regio (-In ons geval het tuincentrum).

In een betere kwaliteit en tegen lagere prijzen verkregen dan uit een doe-het-zelfzaak. Vergeleken met larikshout is sparrenhout minder weerbestendig, maar veel goedkoper – dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat de kosten voor dergelijke massieve wanden van een verhoogd bed in verhouding staan tot het tuinbouwproject. De lengte van het vierkante hout was al op maat gesneden. We hebben de uiteinden voorbereid voor een spigot, en toen was het mogelijk om ze in elkaar te zetten.