Artikelpromotie
Image default
Zakelijke dienstverlening

Het slot van vroeger tot nu

Op alle panden en huizen zijn tegenwoordig sloten te vinden in verschillende soorten. Vaak zijn ze inbraakwerend en dat is de voornaamste reden om panden af te sluiten: om ongenode gasten buiten te houden. Vele jaren geleden zaten alle panden lang niet op slot. Toch bestaan sloten al duizenden jaren.

Het slot van vroeger

Duizenden jaren geleden werden al een soort van sloten gebruikt. Er zijn aanwijzingen door archeologen gevonden dat men gebruik maakte van systemen die op sloten lijken. Zo kon men vroeger waardevolle materialen beveiligen. In ieder geval werden meer dan vierduizend jaar geleden al manieren bedacht om bepaalde kamers te kunnen sluiten. Sloten van vroeger waren van hout gemaakt en lijken verrassend veel op het cilinderslot dat wij nu kennen. 

Het slot van metaal

Enkele honderden jaren geleden werd metaal geïntroduceerd voor het slot. In 1844 vroeg Linus Yale het eerste patent aan voor een stiftcilinderslot. Zijn zoon Linus Yale jr. vroeg in 1861 het patent aan voor het stiftcilinderslot dat bijna hetzelfde werkt als de cilindersloten van nu. In de loop der jaren zijn onderdelen steeds kleiner en preciezer geworden. Het platte cilinderslot met de platte gekartelde sleutel wordt vandaag de dag nog veel gebruikt. Toch zijn er meer sloten dan alleen het cilinderslot. Sloten die ook zijn ontworpen, zijn insteeksloten, oplegsloten, meerpuntssluitingen en het penslot.

De techniek van tegenwoordig

Vandaag de dag is een traditioneel cilinderslot niet eens meer per se het slot dat standaard gebruikt wordt. Er zijn tal van oplossingen van nieuwe sloten. Denk aan elektronische sloten binnen kantoorpanden, waar binnen een beheeromgeving toegang kan worden verleend voor bepaalde afdelingen aan bepaalde gebruikers. Ook voor het betreden van dergelijke panden kunnen elektronische sloten ingezet worden. Bekijk voor e-locks deze website: https://www.skopei.com/

Het slot voor alleen gebouwen?

Sloten worden natuurlijk niet alleen voor panden gebruikt, maar voor veel meer voorwerpen, bijvoorbeeld auto’s en fietsen. De techniek van nu maakt het mogelijk ook hier andere sloten voor te gaan gebruiken dan de traditionele sloten die al langer gebruikt worden. Met hedendaagse hardware en software zijn elektronische sloten ook mogelijk voor auto’s en fietsen en dus niet alleen maar voor woningen en bedrijfspanden. Gespecialiseerde bedrijven kunnen kwalitatief goede elektrische sloten leveren.

Het slot, ontstaan vanuit een houten slot, naar een cilinderslot van metaal en tegenwoordig zelfs elektronisch. Het slot heeft over duizenden jaren een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt.