Artikelpromotie
Image default
Aanbiedingen

Een normale wekker of toch een wekker radio?

De rol van wekkerradio’s in ons dagelijks leven

Waarom ’s morgens wakker worden zo moeilijk kan zijn

Om te beginnen, waarom is het zo moeilijk om ’s ochtends vroeg op te staan? 
Idealiter wordt iemand ’s morgens uit zichzelf wakker wanneer dat nodig is. Dit zijn de mensen die een wekker zetten maar een paar minuten voordat de wekker afgaat wakker worden, alsof hun hersenen een verwachting hebben om op een bepaalde tijd wakker te zijn. Aan de andere kant staat de persoon die twee of drie alarmen nodig heeft om wakker te worden.

Onze drukke schema’s en invloeden van buitenaf, zoals mobiele telefoons, televisies, tablets, straatverlichting, buurtgeluiden en een ontelbaar aantal andere prikkels kunnen onze slaap onderbreken, waardoor ons lichaam om meer slaap vraagt en we op zijn beurt slaperig en moe wakker worden.

Voor mensen is het niet zo moeilijk om onze interne klok te overrulen: laat opblijven of een onregelmatig slaap/waakschema kunnen onze interne klok beïnvloeden en het moeilijk maken om op te staan wanneer dat nodig is. Ploegendienstmedewerkers (zij die werken wanneer de rest van ons slaapt) veranderen vaak hun interne lichaamsklok, gooien hun dag- en nachtschema’s om en hebben soms wekkers nodig om hen te wekken terwijl ze vechten tegen hun interne biologie.

Andere koopgidsen:

Wake up light test 2022 en Wake up light kopen

Hoe wekkers ons over het algemeen helpen

Voor de meesten is het zoemen van de wekker een onderdeel van het ontwaken elke ochtend. Vermijden om op snooze te drukken is noodzakelijk, tenzij je je dag op het verkeerde been wilt beginnen.

Wakker worden in de vroege ochtenduren is voor veel mensen een uitdaging. Met een beetje hulp van een wekker kunnen we dit obstakel misschien overwinnen.

Het gemak van wekkers spreekt voor zich. Sommigen onder ons zouden het waarschijnlijk moeilijk hebben om elke dag naar werk of school te gaan zonder een wekker.

Bovendien kunnen ze nuttig zijn om het slaappatroon te normaliseren. Elke dag wakker worden met hetzelfde geluid rond dezelfde tijd kan uw slaapschema consistent houden.

Naast de taak om ’s morgens op tijd wakker te worden, zou het instellen van een alarm om ons aan een bepaalde klus te herinneren ook een van de redenen kunnen zijn waarom miljoenen mensen er gebruik van maken. Misschien is dit deels de reden waarom we gewend zijn aan het instellen van alarmen in het algemeen.

Verschil tussen wekkers en telefoonalarmen

Als het gaat om het gebruik van een wekker, valt deze in twee categorieën uiteen: de traditionele wekker aan het bed en het smartphone alarm. Smartphonegebruikers vertrouwen op hun gadget om ’s ochtends op te staan, terwijl anderen nog steeds de voorkeur geven aan het typische zoemgeluid van een wekker.

Hoewel beide zeker hun plicht doen, zijn er een paar verschillen tussen de twee die een verschil kunnen maken in uw dagelijkse gezondheid. Laten we beginnen met telefoonalarmen.

Telefoon alarmen

Er is geen twijfel dat smartphones met alarmen overweg kunnen. Ze hebben echter nadelen.

Bijvoorbeeld het instellen van je alarm met je smartphone voordat je gaat slapen. De kans is groot dat je naar het heldere scherm tuurt voordat je gaat slapen. Dit lijkt misschien normaal, maar je ogen ’s nachts blootstellen aan te veel blauw licht (via je telefoon) heeft gevolgen.

Een van de veel voorkomende gevolgen is dat het je slaap-waakcyclus kan verstoren. Dit leidt tot slaapproblemen ’s nachts en vermoeidheid overdag, waardoor je lichamelijke gezondheid in gevaar komt. Daarnaast kan slapen naast je telefoon ook een negatieve invloed hebben op je geestelijke gezondheid.

Hoewel er veel nadelen lijken te zitten aan het wakker worden met een telefoonwekker, zijn er ook positieve aspecten. Zo kan het slapen naast je telefoon een grote mate van veiligheid bieden. In geval van nood kunt u binnen handbereik contact opnemen met uw vrienden en familie – en vice versa.

Traditionele wekkers

Een van de voordelen van een gewone wekker is dat u de tijd kunt aflezen zonder dat u er moeite voor hoeft te doen. U hoeft er in bed alleen maar op te kijken en u weet hoe laat het is. Dit is een stuk beter dan de tijd controleren met uw telefoon, waardoor u in de verleiding komt om een paar dingen te controleren voordat u weer gaat slapen.

Wekkers houden u ’s nachts ook niet wakker. En ze zijn zeker niet schadelijk voor uw nachtrust. Ze stralen geen blauw licht uit, wat een groot gemak is.

Naast hun betrouwbaarheid zijn wekkers ook gewoon traditioneel. Ze zijn een normale slaapkamerinrichting geworden. Het heeft iets geruststellends als je weet dat er een wekker op je nachtkastje staat. Zonder een wekker zou een kamer incompleet aanvoelen.

Beide kunnen hun nut hebben, maar de keuze hangt helemaal af van hoe u uw slaap-waakpatronen wilt hebben. U kunt uw smartphone een paar weken proberen, of de andere, en zien hoe het uw levensstijl beïnvloedt.

Bij telefoonalarmen kunt u het alarmgeluid of de beltoon aanpassen aan uw eigen voorkeur. Het beperken van uw schermtijd kan ook het risico van de impact van blauw licht op uw algemene gezondheid verminderen. Wat traditionele wekkers betreft, kunt u genieten van de voordelen van het niet verslapen en de extra vintage inrichting van uw slaapkamer.

In geval van twijfel kun je altijd beide gebruiken, mits je een groot nachtkastje hebt en je oren bestand zijn tegen de extra luide zoemgeluiden.

Introductie van wekkerradio’s

Investeren in een goede wekker, eentje die je zachtjes wekt, kan je helpen de dag op het juiste spoor te beginnen. Maar wat dacht u van een wekker die u rustig de wakkere wereld in laat gaan met het vertrouwde geluid van uw favoriete zender?

Hebt u al gehoord van wekkerradio’s? De wekkerradio’s van vandaag hebben meer geavanceerde functies en bieden een krachtig alarm om ’s morgens wakker te worden, en dat is niet voor niets.

De meeste moderne wekkerradio’s hebben dimbare verlichting, zachtere wekkergeluiden, een gestroomlijnd design en Bluetooth-connectiviteit voor het streamen van muziek. Sommige fungeren zelfs als een slimme assistent die u helpt op tijd wakker te worden en u tegelijkertijd voorziet van het weerbericht.

Als u ’s ochtends graag naar de radio of naar muziek luistert, kan een wekkerradio uw perfecte metgezel naast het bed zijn.

Waarop moet u letten bij het kiezen van de beste wekkerradio

Als u op zoek bent naar een wekkerradio, wilt u er zeker van zijn dat u uw geld niet verspilt. Om deze investering de moeite waard te maken, moet u nagaan welk type bij uw behoeften en budget past, inclusief de functies die het model biedt.

Standaard wekkers hebben zowel een AM/FM radio- als een wekkerfunctie. De radiofunctie heeft meerdere voorkeuzezenders en grote digitale displays, zodat de gebruiker midden in de nacht gemakkelijk de tijd kan aflezen.

Met de alarmfunctie kunt u daarentegen één of meer alarmen instellen. Bovendien kunt u een voorgeprogrammeerde radiozender of een zoemer laten horen wanneer het alarm afgaat. Over het algemeen zijn deze apparaten klein genoeg om op een plank of nachtkastje te passen (ongeveer 7 inch breed en 7 inch lang). Een perfect voorbeeld hiervan is de wekkerradio dab.

Andere dingen om te overwegen zijn:
Geluidskwaliteit en volume
Sluimerfunctie
Extra functies

wekker radio