Artikelpromotie
Image default
Particuliere dienstverlening

Dit is hoe je je minder druk kunt voelen!

Ben jij druk en oververmoeid? Heb je geen tijd voor ontspanning? Dan is het goed om te weten dat met kleine aanpassingen er al een duidelijk verschil voor jouzelf kan worden gemaakt.

De schrijver Steven Covey heeft het in het zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ (2007) onder andere over de zogenoemde Cirkel van Betrokkenheid én de Cirkel van Invloed. Je bent bij vele situaties betrokken, maar daar kun je vaak ook invloed op uitoefenen…

In ieders leven heb je vaak te maken met situaties en omstandigheden die je niet zelf creëert, maar waar je wel mee te maken hebt. Covey spreekt hierbij over de zogenaamde Cirkel van Betrokkenheid. Je zult toch je werkafspraken moeten nakomen, je kunt moeilijk het functioneringsgesprek met je leidinggevende annuleren en het is al helemaal onmogelijk om de depressie van je partner op te lossen. Je bent en je blijft erbij betrokken.

De vraag is echter welke invloed je kunt uitoefenen op diezelfde situaties. Het is vaak goed mogelijk om kleine aanpassingen aan te brengen of om hulp te vragen. Je zou bijvoorbeeld prima kunnen vragen om verplaatsing van je functioneringsgesprek in die al zo drukke week en misschien kun je wel een keer een voetbaltraining overslaan in overleg. Hierbij heb je te maken met de ‘Cirkel van Invloed’ volgens Covey. Je oefent namelijk invloed op diezelfde situaties uit nu en creëert voor jouzelf voordelen.

Denk eens na over situaties die jou veel energie kosten en bepaal wat je kunt doen om deze situaties positiever te ervaren. Je hebt vaak veel meer invloed op situaties dan je denkt. Kleine ingrepen kunnen al een groot verschil maken voor jouzelf.

Ook kun je prima mensen om hulp vragen. Vaak denken we dat afspraak ook afspraak is, maar achter die afspraak gaat veelal nog weer een wereld schuil aan mogelijkheden. Bovendien zijn veel mensen bereid om een ander te helpen of mee te denken, als daar om gevraagd wordt. Dat is geen teken van zwakte, maar juist van kracht! Je zult zien dat er meer mogelijk is dan je vooraf zou denken.

https://coachrobin.nl/