Artikelpromotie
Image default
Aanbiedingen

Overspannenheid: 3 tips om overspannenheid te voorkomen

Overspannenheid: 3 tips om overspannenheid te voorkomen

Wanneer je veel stress en spanning ervaart, kan het zijn dat je op den duur overspannenheid ervaart. Wanneer je overspannen bent, ervaar je een soort stadium tussen stress en een burn-out. Stress ervaren is normaal en tot op zekere hoogte gezond, maar wanneer het in grote mate voorkomt en lang aanhoudt, leidt het langzaamaan tot overspannenheid. Gevolgen hiervan kunnen variëren van een slecht humeur en slaapproblemen tot constant gepieker en geheugenproblemen. Wanneer je te lang overspannen bent, kan dit leiden tot een burn-out. Wanneer je een burn-out hebt, kun je nog meer het gevoel hebben dat je grip op de situatie verliest. Om dit te voorkomen, is het beter om overspannenheid te verhelpen zodra je het herkent. In dit artikel geven we drie tips om overspannenheid tegen te gaan. Oorzaken van overspannenheid Meestal raken mensen overspannen wanneer ze te lang en te hevige stress ervaren. Door de overspannenheid kunnen ze minder goed met de stress omgaan, waardoor deze heftiger wordt en nog meer overspannenheid veroorzaakt. De stress zelf kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan de druk vanuit je werk bijvoorbeeld te hoog zijn, of kun je geldzorgen hebben. Ook sociale druk of een traumatische gebeurtenis zoals het verlies van een dierbare kunnen leiden tot stress. Tot slot kunnen ook perfectionisme en ongezonde relaties leiden tot stress, waardoor de kans op overspannenheid langzaam toeneemt. Symptomen van overspannenheid Overspannen zijn gaat met een hoop symptomen gepaard. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Lichamelijke klachten als hartkloppingen en spierpijn/hoofdpijn.
  • Oververmoeidheid en slaapproblemen
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Nooit rust kunnen ervaren

3 tips om overspannenheid te voorkomen Van overspannenheid kun je gelukkig goed herstellen en ook het voorkomen van overspannenheid is goed mogelijk. Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt wanneer je merkt dat je stress ervaart. Hier zijn drie tips om stress zo goed mogelijk te verhelpen:

  1. Zorg voor voldoende rust en ontspanning. Ontspanning is een essentieel onderdeel van het tot rust komen in tijden van stress. Probeer tijd te besteden aan je hobby en mentale oefeningen te doen als meditatie en ademhalingsoefeningen. Ook sporten en yoga kan bevorderlijk zijn voor mentale rust.
  2. Praat met anderen over de stress. De eerste stap om mentale problemen als stress te verhelpen is om te accepteren dat je de problemen ervaart. Met anderen praten over het probleem kan hierbij helpen. Bovendien kan de ander steun en advies geven, met een invalshoek waar jij misschien nog niet aan had gedacht.
  3. Neem voldoende pauzes. Wanneer je overspannen bent, is het nog niet nodig om volledig te stoppen met werken. Wel moet je jezelf genoeg rustmomenten om door te kunnen gaan zonder er last van te krijgen. Neem dus voldoende rustpauzes, of overweeg om een dag minder te werken of om werk uit te besteden.

 

https://liberi.nl