Artikelpromotie
Image default
Dienstverlening

Vacatures als letselschadebehandelaar

De zaak Liebeck vs McDonald’s

Wie kent niet het verhaal van die oude Amerikaanse dame die miljoenen kreeg toegewezen, nadat ze te hete koffie van McDonald’s per ongeluk over zichzelf heen had gegooid? Het is een bekend verhaal over de oververhitte Amerikaanse letselschadepraktijk. Iedereen die reageert op vacatures voor letselschadebehandelaar kent het verhaal. Er is alleen een moeilijkheid met het verhaal: het is niet waar. Want de dame in kwestie, de inmiddels overleden Stella Liebeck, kreeg de hete koffie over zich heen toen ze suiker in haar koffie wilde doen en de deksel van haar coffee-to-go in eerste instantie niet loskwam. Mevrouw Liebeck kreeg door het ongeval gruwelijke brandwonden op haar bovenbenen. Dit terwijl McDonald’s had kunnen weten dat er een probleem was met de temperatuur van de koffie, want op het moment van het ongeval had het fastfoodketen al honderden klachten hierover binnengekregen. De claim escaleerde nadat McDonald’s in eerste instantie ontkennend reageerde op de klacht van mevrouw Liebeck en haar ook nog ridiculiseerde. Pas toen kende de jury in Los Angeles haar de claim van 2,8 miljoen dollar toe. Uiteindelijk werd de zaak geschikt voor 600.000 dollar, nadat de top van het concern persoonlijke excuses aan mevrouw Liebeck had aangeboden.

Empatische vaardigheden essentieel

Er is een belangrijke les te leren uit deze casus die voor alle letselschadebehandelaars en voor mensen die reageren op vacatures voor letselschadebehandelaar in Nederland relevant is. De les is dat je nog zulke juridisch doorwrochte betogen kunt schrijven voor in de rechtszaal, maar dat het er uiteindelijk om gaat om met het slachtoffer in gesprek te gaan, begrip te uiten voor zijn of haar situatie en oprecht medeleven over te brengen. Gewoon puur menselijk contact kan ervoor zorgen dat een claim van 2,8 miljoen dollar wordt aangepast naar 600.000 dollar. Natuurlijk is het ook belangrijk om op argumenten overtuigend te zijn, in de rechtszaal of daarbuiten, maar om succesvol te zijn als letselschadebehandelaar is het bezitten van empathische vaardigheden essentieel.

Een vriendelijk woord van medeleven en bezorgdheid

In Nederland gaat het niet om zulke extreem hoge claimbedragen als in de Verenigde Staten. Dat heeft te maken met de claimcultuur mede ontstaan door de kosten van de zorg, die in Amerika vele malen hoger zijn. Ook het ontbreken van een adequaat systeem van sociale voorzieningen helpt niet mee. Dat zijn belangrijke redenen waardoor slachtoffers van letselschade in de Verenigde Staten ook veel meer kosten hebben dan in Nederland. Maar het is belangrijk om te beseffen voor iedereen die erover denkt om te reageren op vacatures voor letselschadebehandelaar dat een vriendelijk woord van medeleven en bezorgdheid vaak veel meer waard is dan jaren van juridische studie.