Artikelpromotie
Image default
Dieren

Hoe werkt een databank voor honden?

Elke hond in Nederland is gechipt, dat is verplicht gesteld door de overheid. Maar als de chip niet is geregistreerd bij een databank voor honden, kun je bij het uitlezen van de chip niet veel informatie zien. Daarom is het belangrijk dat je de chip van je hond registreert bij een online databank voor honden.

Wat moet je doen?

  • Controleer of je hond gechipt is, als dat niet zo is, laat je hond dan chippen. Vooral bij honden uit het buitenland moet je dit goed in de gaten houden. Chippen is verplicht sinds 2016.

  • Neem het chipnummer bij de hand en ga naar een online databank voor honden. Kies een databank die bij je past qua mogelijkheden. Let bijvoorbeeld op hoeveel dieren per account je kunt toevoegen, op gebruiksgemak en of de databank voor honden erkend is door de overheid.

  • Schrijf je hond in bij de databank met zijn naam en chipnummer en registreer jezelf als baasje met jouw adres en telefoonnummer.

  • Voeg eventueel ook meer gegevens toe van uw hond zoals het medische dossier. Je kunt al je gegevens beheren, aanpassen en inzien op elk moment. Sommige databanken vragen een bepaald tarief per wijziging, bij sommige databanken is dit gratis.

  • Kies dan je abonnement uit. Soms betaal je eenmalig, soms per maand. Je hebt ook abonnementen voor een aantal jaar, dus afhankelijk van hoe oud je hond is en van de levensverwachting van het ras kun je een keuze daarin maken.

Hond kwijt?

Elk asiel en dierenartsenpraktijk zullen bij een gevonden hond direct de chip uitlezen. De informatie die je registreert bij de databank voor honden zal dan te zien zijn. Ze zien dan bijvoorbeeld het adres en telefoonnummer van de eigenaar en zo kunnen ze eenvoudig contact met je opnemen. Het is altijd schrikken als je hond kwijt is maar zo komt je hond gelukkig weer veilig bij je terug!

https://www.petlook.nl/databank-honden/