Artikelpromotie
Image default
Gezondheid

Koolhydraatbeperkt diëten

Je hebt vast wel eens gehoord van een dieet dat arm is in koolhydraten, maar weet jij ook wat dat inhoudt? Wat betekent het eigenlijk, dat een dieet koolhydraatbeperkt is? Er bestaan heel veel fabels rondom diëten, maar dat is absoluut niet nodig. Daarom help ik je in dit artikel om de feiten van de fictie te onderscheiden aan de hand van veel gestelde vragen over koolhydraatbeperkt diëten.

 

Wat is een koolhydraatbeperkt dieet?

Een koolhydraatbeperkt dieet is een dieet waarin je vooral veel groente, gezonde vetten en eiwitten eet. In deze voedingsmiddelen zitten meervoudige koolhydraten, deze dragen bij aan jouw gezondheid. In een koolhydraatbeperkt dieet vermijd je juist de enkelvoudige koolhydraten. Enkelvoudige koolhydraten zitten vooral in wit brood, koekjes, witte paste en chips.

 

Wat is een koolhydraatbeperkt voedingsmiddel?

Je wil nu natuurlijk weten welke voedingsmiddelen jij nu precies op het menu van de dag mag zetten. Om te kijken hoeveel koolhydraten er in een voedingsmiddel zijn, moet je kijken naar de Glycemische Index van een voedingsmiddel. Deze index geeft aan in welke mate jouw bloedsuikerspiegel zal stijgen na het eten van een bepaald product. Bij enkelvoudige koolhydraten zal je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen, en bij meervoudige koolhydraten zal jouw bloedsuikerspiegel meer in balans blijven. Het is dus de bedoeling dat de Glycemische Index van jouw voedsel zo laag mogelijk is, dat houdt je bloedsuikerspiegel in balans.

 

Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet?

Een eerste voordeel van het koolhydraatarme dieet, is dat je relatief snel gewicht kan verliezen, terwijl je geen honger hebt. Meervoudige koolhydraten geven jouw namelijk echte voeding, het is niet alleen maar voedsel. Daarnaast hebben koolhydraatbeperkte diëten ook een gunstig op het cholesterolgehalte in jouw bloed.

 

Wat zijn de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

Aan elk voordeel zitten zo zijn nadelen, en zo ook met een koolhydraatarm dieet. Een nadeel kan zijn dat je na een aantal maanden niet zo veel meer afvalt. Daarnaast mist het koolhydraatarme dieet vitamines en mineralen uit bijvoorbeeld fruit en peulvruchten.

https://verdify.nl/