Artikelpromotie
Image default
Auto’s en Motoren

Bijtelling voor een bestelauto

Is het verplicht om bijtelling te betalen als ik een bestelauto heb? Of dien ik een rittenregistratie bij te houden? In dit artikel vertellen we alles over het gebruik van ‘de auto met het grijze kenteken’: de bestelauto.

Wat is een bestelauto?

Een bestelauto is een auto met een laadruimte die gebruikt wordt voor het vervoeren van goederen. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor het vervoer van mensen (gehandicaptenvervoer) of dieren (hondenuitlaatservice). Auto’s met een kenteken dat begint met een ‘B’ of een ‘V’ kunnen een bestelauto zijn. De bestelauto’s waarbij geen bijtelling betaald hoeft te worden, hebben vaak maar één stoel in de auto. Er is dus geen passagiersstoel of achterbank aanwezig waar passagiers kunnen zitten. Indien er wel een passagiersstoel aanwezig is en u wilt geen bijtelling betalen, is het verwijderen van de stoel niet genoeg. De bevestigingspunten moeten ook worden verwijderd of dichtgelast worden.

Vrijstelling voor bijtelling

Voor auto’s met een grijs kenteken gelden dezelfde bijtellingsregels als alle andere auto’s, met uitzondering van de bestelauto’s die (vrijwel) uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer, bestelauto’s  waarvan werknemers buiten werktijd geen privégebruik kunnen maken omdat deze op de zaak achterblijven en bestelauto’s waarvoor een overeenkomst met een verbod op privégebruik is gemaakt tussen werkgever en werknemer. Nadat de werknemer een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto heeft getekend, hoeft er geen rittenregistratie meer bijgehouden te worden.

 

Vereenvoudigde rittenregistratie

Ondanks het niet verplicht is, kan een vereenvoudigde rittenregistratie een uitkomst zijn voor het gebruik van een bestelauto. Want stel dat de Belastingdienst het vermoeden heeft dat er privé gereden wordt met de bestelauto, zoeken zij contact en wordt er gevraagd om aan te tonen waarom een bepaalde rit zakelijk was. Met een vereenvoudigde rittenregistratie heeft u dan het gewenste bewijs. Per dag dient u dan de volgende gegevens te registreren:

– De datum
– De werktijd
– De begin- en eindkilometerstand (aan het begin en einde van de werktijd)
– Een verwijzing naar de zakelijke adressen in de administratie van de werkgever als de volgorde waarin de werknemer deze adressen heeft bezocht, in die administratie ontbreekt.

Wilt u deze rittenregistratie niet met de hand bijhouden? Dan kan dit ook heel makkelijk en automatisch met een GPS rittenregistratiesysteem van TrackJack.

https://www.trackjackeurope.com/rittenregistratie/