Artikelpromotie
Image default
Energie

Waar moet je op letten bij het aansluiten van een schakelaar?

Schakelaars zijn onmisbaar in het dagelijks leven. Ze worden gebruikt bij allerlei verschillende soorten toepassingen. Een schakelaar is een elektronisch apparaat dat het vermogen van een circuit kan openen of sluiten. Denk hierbij aan de lichtschakelaars in huis. Deze kent iedereen wel. Maar je kan bij een schakelaar ook denken aan de schakelaars die worden gebruikt voor andere elektrische apparaten. Zo heb je heel veel verschillende soorten schakelaar. Het is bij een schakelaar belangrijk om te weten of je een enkelpolige of tweepolige schakelaar nodig hebt. Wil je weten wat voor een soort schakelaar je nodig hebt? Ga dan naar een elektricien in de buurt.

Kies je voor een enkelpolige of tweepolige schakelaar?

Het is belangrijk om te weten of je een enkelpolige of een tweepolige schakelaar moet aansluiten. Een enkelpolige schakelaar wordt gebruikt in kleine ruimtes. Het moet een ruimte zijn waarbij het voldoende is om licht vanuit één punt te hebben. Een enkelpolige schakelaar heeft maar één draad die naar de schakelaar leidt. Er wordt hierbij ook maar één circuit gebruikt. Tweepolige schakelaars worden vaak gebruikt in vochtige ruimtes. Deze schakelaar zorgt ervoor dat het risico op eventuele lekstromen wordt uitgesloten. Op deze manier maak je je woning weer een stuk veiliger. De tweepolige schakelaar heeft twee draden en twee circuits. 

Het aansluiten van de schakelaar

Wanneer je erachter bent welke schakelaar je nodig hebt, moet je de schakelaar aansluiten. Hiervoor is kennis over de schakelaar nodig. Bij het aansluiten van de schakelaar heb je een schroevendraaier, schroeven, knop of wip, en elektriciteitsdraden uit de muur nodig. Het kan best ingewikkeld zijn om de schakelaar daadwerkelijk aan te sluiten. Het is hierbij ook belangrijk dat het aansluitschema goed doorgenomen wordt. Een aansluitschema is een schema waarin de onderdelen van een elektronische installatie stap voor stap staan afgebeeld. Ook hiervoor is de juiste kennis nodig. Heb je het idee dat je te weinig kennis hebt over het aansluiten van een schakelaar? Dan kun je het beste een elektricien inschakelen.