Artikelpromotie
Image default
Banen en opleidingen

Zakelijk Spaans: waar moet je rekening mee houden

Zoals in zoveel talen wijkt het zakelijke taalgebruik op een aantal vlakken erg af van de ‘normale’ spreektaal. Dat is voor het Spaans niet anders. Door je te verdiepen in het zakelijke Spaans zal je kennis maken met de zakelijke etiquette en de gebruiken in de zakenwereld. Zo verhoog je jouw kansen op succes en ontvang je meer respect van je internationale collega’s en/of zakenpartners. 

 

Omgangsvormen 

 

Om te beginnen hebben Spanjaarden over het algemeen liever verbaal contact dan schriftelijk contact. Het zal dan ook meer dan eens gebeuren dat een mail niet wordt beantwoord. Dat is namelijk niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Het is dus vooral belangrijk dat je verbaal goed voor de dag kan komen. Ook het Engels wordt in de Spaanse zakenwereld over het algemeen niet erg goed beheerst. Wanneer jij dus Spaans spreekt, heb je zeker een streepje voor. 

 

Vaardigheden 

 

Om de taal van de Spaanse zakenwereld te beheersen heb je andere vaardigheden nodig dan in de normale spreektaal. Zo leer je tijdens een training zakelijk Spaans bijvoorbeeld hoe je jezelf voorstelt, hoe je zakelijke gesprekken voert zoals telefoongesprekken en vergaderingen en daarnaast leer je belangrijke skills als onderhandelen en presenteren. Alles is gericht op de effectiviteit en bruikbaarheid in de zakenwereld. 

 

De Spaanse zakencultuur 

 

Binnen de Spaanse zakencultuur is het belangrijk dat je meebeweegt met het tempo van je zakenpartners. Over het algemeen houden Spanjaarden niet zo van haastige spoed en doen ze liever tranquilo. Wanneer je gaat eten, neem dan rustig de tijd. Dat geldt ook voor het maken van belangrijke beslissingen. Zorg dat je hierin niet pusht. Formele kleding wordt op prijs gesteld en dure geschenken kan je beter vermijden. Een typisch Nederlands kleinigheidje wordt gewaardeerd, maar cadeaus die te duur ogen of zijn worden in sommige gevallen gezien als omkoping.  

 

Overige zaken 

 

Het beheersen van zakelijk Spaans gaat verder dan een normale cursus Spaans. Zo is het ook belangrijk om je te verdiepen in zaken als non-verbale communicatie, aanspreekvormen, eetcultuur, bureaucratie en natuurlijk de dagindeling van Spaanse cultuur. Voor sommige mensen is bijvoorbeeld de welbekende siësta erg belangrijk. 

 

Wil je meer weten over de Spaanse zakentaal? Dan is een cursus zakelijk Spaanszeker aan te raden. 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/spaans/