Artikelpromotie
Image default
Zakelijke dienstverlening

De geschiedenis van de leaseauto en deelauto in Nederland

Wat is leasen eigenlijk?

Bij leasen wordt een product ter beschikking gesteld dat tegen een vergoeding door een ander wordt gebruikt. Degene die het product ter beschikking stelt, blijft de eigenaar en is verantwoordelijk voor het onderhoud. De gebruiker kan het product alleen tegen een vergoeding gebruiken. 

Vanaf wanneer is leasen ontstaan?

Misschien is het niet voor te stellen dat leasen al vierduizend jaar bestaat. Heel erg lang geleden vond er namelijk al een vorm van leasen plaats. Landbouwgereedschap en grondgebied werd geleased aan boeren in Mesopotamië. In de achttiende eeuw begon het leasen van persoonlijke bezittingen toe te nemen. Denk aan paarden, rijtuigen en karren die geleased werden en einde negentiende eeuw ging het ook om binnenschepen, treinwagons en locomotieven. 

Het leasen van auto’s

Vanaf 1980 ontstond het leasen van auto’s in Nederland. Een aantal grotere bedrijven richtten in deze tijd holdings op voor wagenparkbeheer. Later ontstonden ook gespecialiseerde autoleasebedrijven. Het meest bekend is de zakelijke autolease, maar ook private lease, waar de particulier zelf een auto leaset, is mogelijk en gebeurt steeds vaker. Sinds 2016 bestaat hier een keurmerk voor, om de consument te beschermen en om een transparante markt te creëren. 

Hoeveel leaseauto’s in Nederland

In 2021 waren en 1,3 miljoen voertuigen die via lease op de weg reden. Daarvan waren er meer dan 755 duizend zakelijke leaserijders. De afgelopen jaren is dit aantal enorm toegenomen tot wat er nu rijdt. 

Wat is een deelauto en wanneer is het delen van de auto ontstaan?

Particulieren en wagenparkbeheerders kunnen auto’s ook delen en dus eigenlijk verhuren. Via een bemiddelaar kunnen zij een auto aanmelden en beschikbaar stellen en de auto verhuren. In 1972 is in de binnenstad van Amsterdam een project geweest om auto’s te delen. Deze mislukte maar het plan bleef bestaan In het begin van 1990 ontstond opnieuw interesse in het delen van auto’s. Een auto staat immers vaak stil. Een deelauto wordt vaker en door meer mensen gebruikt, is daarom milieuvriendelijker, want andere auto’s overbodig. Het is wel erg fijn dat er zicht is op deze auto’s. Hiervoor is speciale hardware en software ontwikkeld

Het volgen en registreren van de deelauto

Voor wagenparkbeheerders is hardware en software beschikbaar dat data kan registreren en uitlezen in een beheertool. Ritten, locatie, kilometerstand en de hoeveelheid brandstof zijn allemaal voorbeelden van wat gevolgd kan worden door de wagenparkbeheerder. Door het gebruik maken van zo’n track en trace systeem is het mogelijk om goed zicht te hebben op de auto’s. 

Het leasen en delen van auto’s kent nog een relatief korte geschiedenis. De technologie voor het beheren van de auto’s kent nog een veel kortere geschiedenis, maar is de laatste jaren enorm verder ontwikkeld en deze innovatie blijft doorgaan, zodat het leasen en delen nog eenvoudiger wordt. Meer over de software weten? Bekijk software Skopei.