Artikelpromotie
Image default
Onderwijs

De mogelijkheden voor een studiefinanciering

Wanneer je een studiekeuze gaat maken is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de financiering van je studie. Er wordt door de overheid een studiefinanciering aangeboden. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat meer mensen de mogelijkheid hebben om te studeren. Het geld wat je door middel van een studiefinanciering kunt krijgen is bedoeld voor de kosten die je tijdens je studie zult maken. Denk hierbij onder andere aan collegegeld en de kosten voor studiemateriaal maar ook aan de huur van een studentenkamer. Deze studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen waarondere een lening, een basisbeurs, een aanvullende beurs en een studentenreisproduct. Welke producten je kunt aanvragen is afhankelijk van verschillende factoren.  

Geld lenen voor je studie  

Het volgen van een studie kan aardig wat geld kosten. Door gebruik te maken van studiekeuze advies heb je een grotere kans om in een keer de juiste studie te kiezen. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat je geen extra kosten maakt door later van studie te veranderen. Een van de onderdelen van de studiefinanciering is dus de mogelijkheid om geld te lenen. Dit geldt zowel voor studenten op het mbo, hbo en wo. Voor studenten op het mbo is er daarnaast een basisbeurs, de hoogte van deze beurs hangt af van of je thuis woont of uitwonend bent. Wanneer je uitwonend bent zal het bedrag dat je per maand krijgt namelijk hoger liggen.  

Mogelijk heb je recht op een aanvullende beurs  

Sommige studenten zullen recht hebben om een aanvullende beurs. Deze beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders niet kunnen meebetalen aan hun studie. Een aanvullende beurs is een bedrag dat je per maand krijgt en welke je niet terug hoeft te betalen. Hierbij is het echter wel een vereiste dat je binnen 10 jaar een opleiding afrondt. Of je in aanmerking komt hangt voor een aanvullende beurs hangt onder andere af van het inkomen van je ouders. Ook speelt het mee of je broers of zussen hebt die studeren. Deze factoren zijn ook van invloed op de hoogte van de aanvullende beurs die je kunt krijgen.  

Het aanvragen van een studentenreisproduct  

Het studentenreisproduct is beschikbaar voor studenten op het wo, hbo en mbo. Met het studentenreisproduct kun je op bepaalde momenten gratis reizen met het openbaar vervoer. Op de andere momenten krijg je korting op het openbaar vervoer. Je hebt hierbij keuze uit een week- of een weekendabonnement. Wat het meest voordelige abonnement is zal afhangen van wanneer je het meeste reist en dus per situatie verschillen. Ook wanneer je gebruik maakt van het studentenreisproduct is het een vereiste dat je binnen 10 jaar een opleiding afrondt. Mocht dit niet het geval zijn dan zul je een vergoeding moeten betalen voor de tijd dat je gebruik hebt gemaakt van het studentenreisproduct.  

https://septemberadvies.nl/