Artikelpromotie
Image default
Onderwijs

Wat is hoogsensitief zijn?

HSP, of een hoog sensitief persoon zijn, betekent dat je bent geboren met een gevoeliger zenuwstelsel. Dat houdt in dat iemand die hoogsensitief is gevoeliger is voor bepaalde prikkels dan een gemiddelde persoon. Hoog sensitiviteit wordt ook niet altijd herkent in de medische wereld of door de omgeving. Wel bestaat er HSP coaching, wat kan helpen om een persoon met hoog sensitiviteit te leren omgaan met prikkels en de dagelijkse activiteiten. Soms weet de persoon zelf ook niet dat het hoog sensitiviteit is of kan zijn. Vaak voelt een persoon met hoog sensitiviteit zich niet begrepen, omdat hij of zij anders met bepaalde dingen om moet gaan om rust te creëren bijvoorbeeld. 

Je zintuigen spelen een rol 

Bij de vraag wat is hoogsensitiviteit? Kun je deels denken aan de rol van zintuigen. Geuren en geluiden kunnen harder aankomen voor een persoon met hoog sensitiviteit, omdat hij of zij geen ‘filter’ heeft, die mensen die niet hoog sensitief zijn wel hebben. Daardoor kan een persoon die hoogsensitief is overprikkeld of over gestimuleerd raken. Hoog sensitief zijn is echter geen stoornis of een ziekte, het is een persoonlijkheidskenmerk. Informatie en prikkels worden dus intenser verwerkt, maar een ander belangrijk kenmerk van hoogsensitief zijn is sensorische sensitiviteit. Dat houdt in dat er veel oog is voor kleine details bijvoorbeeld. Hoog sensitiviteit heeft ook positieve kenmerken, bijvoorbeeld een groot vermogen hebben voor empathie. 

Verschillen en overeenkomsten HSP en autisme 

Er zijn een aantal overeenkomsten tussen hoogsensitief zijn en het hebben van autisme, maar toch verschilt het van elkaar. Bij zowel autisme als hoog sensitiviteit is er sprake van een andere verwerking van prikkels. Bij hoog sensitiviteit is er sprake van overprikkeling, bij autisme is er naast overprikkeling ook sprake van onderprikkeling. Terwijl een hoog sensitief persoon iemands stemming en emotie goed kan aanvoelen, kan een persoon met autisme dit juist niet of minder goed aanvoelen. Zowel iemand met hoog sensitiviteit als met autisme verlangen naar een gestructureerd leven en vinden het vaak fijn om alleen te zijn om zichzelf weer even te ‘herladen’. 

In tegenstelling tot een HSP die lichaamstaal juist goed oppakt, heeft een persoon met autisme niet veel met lichaamstaal. Een HSP kan door middel van de lichaamstaal van een ander precies zien of diegene ook echt bedoelt wat hij of zij zegt. Dit maakt, zoals eerder genoemd, dat een hoogsensitief persoon een empathisch vermogen heeft een goed inlevingsvermogen heeft. Een persoon met autisme kan minder snel zien hoe degene waarmee gecommuniceerd wordt het echt bedoeld, omdat de lichaamstaal niet of minder wordt opgemerkt.