Artikelpromotie
Image default
Bedrijven

Hoe jij een pro wordt in pottenbakken

Na een lange tijd zoeken kwam je bij de perfecte hobby uit: pottenbakken. Dat ziet er zo leuk, ontspannend en gemakkelijk uit. Alleen het is makkelijker gezegd dan gedaan. Pottenbakken bestaat net zoals alle andere vaardigheden uit oefening baart kunst. Net als iedereen zal je moeten oefenen om uiteindelijk handgemaakte vazen te kunnen maken en kommetjes. Om jou een handje op weg te helpen staan in dit artikel een aantal aandachtspuntjes waarop jij moet letten bij het pottenbakken. Met deze tips en het vele oefenen zul jij uiteindelijk een pro worden in pottenbakken.

Goed kneden

Voordat je überhaupt een pot of ander baksel kan gaan draaien zul je de klei goed moeten kneden. Hiervoor zijn twee methoden: de ossenkop en de spiraal kneedtechniek. De ossenkop voer je uit door de klei van je weg te duwen, zodat het over zichzelf heen rolt. Daarna dien je met de zijkanten van je handen de klei terug naar je toe te brengen. Om die handgemaakte vazen te maken is kneden dus ontzettend belangrijk. Als je jouw vaas zo ambachtelijk mogelijk wil maken dan is de spiraalmethode een leuke kneedtechniek. Hierbij leg je de baksteen klei op zijn zij, waarbij je met je palmen van je handen de bovenkant van de baksteen omvat. Door de klei weg te duwen tegen het oppervlak in een linkse hoek en de klei terug naar je toe te brengen, ontstaat er uiteindelijk een spiraal of schelp.

Bodemdikte

Wanneer je jouw mooi geknede klei op de draaischijf legt is het allereerst belangrijk dat deze gecentreerd op de draaischijf ligt. Om jouw handgemaakte vazen niet te zien instorten terwijl je aan het pottenbakken bent, is het belangrijk om voordat je begint de bodem te controleren. Zet de draaischijf hiervoor stijl en controleer met je naald of de bodem ongeveer 1 centimeter is. Wanneer dit het geval is, is de bodem goed en kun je aan de slag.

https://www.nan-design.nl/glazen-vaas/