Artikelpromotie
Image default
Bedrijven

Hoe worden houtpellets gemaakt?

Houtpellets is eigenlijk een samengeperste hout in de vorm van korrels. Om op het eindproduct te komen worden eerst het hout versnipperd in kleine stukjes, daarna wordt het gedroogd en weer versnipperd in kleinere stukjes. Het is heel belangrijk dat de pellets goed droog zijn want anders zal het een stuk minder goed branden. Het proces om pellets te maken is niet heel ingewikkeld en wordt op massale schaal over de hele wereld gedaan. Doordat het hout nu is verkleint in korrels kan het makkelijker getransporteerd worden waardoor het heel goedkoop is om pellets te gebruiken als brandstof voor je kachel.

 

Hoe steek je je pelletkachel aan?

Een pellet kachel aansteken moet je niet direct doen op de pellets zelf. Om de pellets aan te steken kun je namelijk het beste een aanmaakblokje gebruiken. Dit blokje brand heel erg goed en zal gemakkelijk de pellets aan kunnen steken zonder dat je je handen verbrandt. Ook kan het handig zijn om lampolie te gebruiken, dit is een olie die heel erg ontvlambaar is en dus het aansteken proces een stuk versnelt. Als het vuur aan is moet je goed letten op voldoende zuurstoftoevoer. Leg dus geen deksel of iets dergelijks op de kachel die het zuurstof zou kunnen verhinderen.

 

Een schone manier van stoken

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om zo weinig mogelijk co2 uit te stoten. Veel mensen denken dan dat ze niet meer kunnen genieten van een ouderwetse kachel. Toch zijn hier oplossingen voor zoals het gebruiken van pellets, dit is namelijk een stuk co2 neutraler dan het verbranden van hout of kolen. Zo kun je nog steeds genieten van een vuurtje maar dan wel met een stuk minder co2 uitstoot. Ook hoef je minder as op te ruimen en stinkt het een stuk minder doordat de kachel is afgesloten. Het gebruiken van pellets heeft dus alleen maar voordelen als je het mij vraagt.