Artikelpromotie
Image default
Bedrijven

Hoog Sensitieve Personen

Gevoelige mensen, je kent ze wel. Ze reageren heel snel en emotioneel op prikkels uit hun omgeving, maar wist u dat er mensen bestaan die altijd heel sensitief zijn? Dit zijn Hoog Sensitieve Personen (HSP), mensen worden met HSP geboren en gaan als hoog sensitief persoon dood. Wel is het zo dat mensen met HSP vaak niet doorhebben dat ze hoog sensitief zijn, ze kunnen veel jaren leven zonder problemen te ervaren met hun HSP.

Vaak wordt het onderschat, maar kinderen kunnen ook hoog sensitief zijn. Ouders kunnen moeite hiermee hebben, omdat het kind natuurlijk zelf niet weet dat hij/zij HSP heeft. Vaak is het begin van de opvoeding dan het moeilijkst, als je bijvoorbeeld schreeuwt tegen je kind kan hij/zij hier enorm van streek van raken. Hierdoor is het belangrijk dat ouders die kinderen hebben met HSP begripvol blijven tegenover hun kind, ook moet er een constante motivatie richting de creatieve ontwikkeling van je kind. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat kinderen met HSP een stuk creatiever zijn dan hun leeftijdsgenoten zonder HSP.

Hiernaast zijn kinderen met HSP vaak bang om nieuwe dingen te ontdekken, als ouder moet je ze daarbij helpen en begeleiden. Ook moet je de leraren en andere figuren van school laten weten dat je kind HSP heeft, dan kunnen hun zichzelf daar ook op afstemmen. Het is moeilijk voor kinderen met HSP als niemand in hun omgeving weet dat ze zó gevoelig zijn, dan krijgen ze namelijk het gevoel dat niemand oplet of boeit.

Voor verdere vragen of als je wat meer HSP inspiratie op wilt doen zal ik je moeten doorverwijzen naar een HSP coach, deze kan je het beste helpen als jij of je kind HSP hebben. Hiernaast zijn er ook nog veel boeken over HSP geschreven door psychiaters, deze kunnen je ook helpen bij je dagelijks leven.